ក្រឡានជាអាហារម៉្យាងដែលប្រជាជនខ្មែរទូទៅបានស្គាល់ និងនិយមចូលចិត្ត ហើយអ្វីដែលគួរឲ្យកត់សម្គាល់នោះ វាគឺជាអាហារមួយប្រភេទដែលមានអាយុកាលជាយូរលង់ណាស់មកហើយ។
វិទ្យាស្ថានពុទ្ធសាសនបណ្ឌិត្យ
នៅត្រង់ទំព័រ ១០៤ បានធ្វើការពន្យល់ថា
ក្រឡានជាបាយដំណើបចម្អិនដោយបំពង់ឫស្សីស្រស់មានលាយអំបិល និងខ្ទិះដូងជាដើម។
ចំណីប្រភេទនេះកើតមានឡើងគឺនៅពេលដែលបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរនាសម័យកាលមុន
មិនទាន់មានចានឆ្នាំងប្រើប្រាស់ ពួកគាត់ក៏បានប្រើបំពង់ឫស្សីសម្រាប់ដាំបាយ
ដោយដាក់នៅក្នុងភ្នក់ភ្លើងមួយ ហើយនិយមហៅថា ក្រឡានចង្រ្កឹង ប៉ុន្តែនៅពេលនេះ
នៅសល់ត្រឹមតែពាក្យថា ក្រឡាន ប៉ុណ្ណោះ។
ដោយសារតែក្រឡាន
មានប្រវត្តិយូរលង់ដូច្នេះហើយ
ទើបអ្នកស្រុកនៃជនជាតិខ្មែរតែងតែរក្សាទុកវាតាមរយៈការចេះចាំតៗគ្នា
រហូតមកដល់ពេលបច្ចុប្បន្ននេះ ហើយសម្រាប់អ្នកភូមិថ្មគ្រែ
ឃុំថ្មគ្រែស្រុកក្រចេះ ខេត្តក្រចេះ
ក៏បានរក្សាទំនៀមទំលាប់នៃការធ្លាប់ធ្វើក្រឡាននេះរហូតមកដែរ។
យោងតាមការស្ទាបស្ទង់មតិរបស់អតិថិជន
គេបាននិយាយថា «មានតែក្រឡាននៅភូមិថ្មគ្រែទេដែលគេពេញនិយមចូលចិត្តជាងគេ។
បើសិនជាឮថា ក្រឡានហ្នឹងផ្សេងពីភូមិថ្មគ្រែ គេអត់ទិញទេ ទាល់តែឮថា
ក្រឡានហ្នឹងមកពីថ្មគ្រែ បានគេទិញព្រោះគេល្បីថាឆ្ងាញ់»។
អ្នកភូមិនៃឃុំថ្មគ្រែ
ក្នុងទឹកដីខែត្រក្រចេះ យល់ថា
កេរដំណែលរបស់ដូនតាដែលបានបន្សល់ទុកសម្រាប់មនុស្សជំនាន់ក្រោយ
បានធ្វើឲ្យប្រជាពលរដ្ឋក្នុងភូមិមានជីវភាពធូរធារមួយកម្រិត
វាជារបរមួយដែលទទួលបានចំណូលប្រចាំថ្ងៃ ទាំងអ្នកធ្វើក្រឡាន ទាំងអ្នកកាប់ឫស្សី
កាប់អុស និងអ្នកលក់ស្ករ អំបិល សណ្តែក ព្រមទាំងអ្នកលក់ដូងផងដែរ។
ដូច្នេះដើម្បីគ្រាំទ្ររ
ជួយពង្រឹង នឹងរក្សារកេរដំណែលដូនតាដែលបានបន្សល់ទុក
សូមបងប្អូនជួយជាវនៅក្រឡាន ថ្មគ្រែ ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ពិសារ
ជាពិសេសគឺជួយដល់ប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរដែលរស់នៅក្នុងតំបន់នោះអោយមានការងារធ្វើផងដែរ៕
ប្រភពៈ ហ្វេសប៊ុក
ហាមដាច់ខាតការយកអត្ថបទពីវេបសាយ chongyol.blogspot.com ដោយគ្មានការអនុញ្ញតិ
ហាមដាច់ខាតការយកអត្ថបទពីវេបសាយ chongyol.blogspot.com ដោយគ្មានការអនុញ្ញតិ